Tehnica A Pompei Submersibile
CLICK HERE ->->->-> https://urlca.com/2tvM32
Ce trebuie sa stii despre tehnica a pompei submersibile
Pompa submersibila este un dispozitiv electric care functioneaza sub apa si care are rolul de a transporta lichide de la o sursa la alta. Pompa submersibila este folosita pentru alimentarea cu apa a locuintelor, irigarea gradinilor, drenarea apelor murdare sau pentru alte aplicatii industriale sau agricole.
Pentru a alege si monta corect o pompa submersibila, este important sa cunosti cateva aspecte tehnice legate de acest tip de echipament. Iata care sunt cele mai importante:
Diametrul pompei si al tubulaturii
Pompa submersibila trebuie sa aiba un diametru exterior care sa se potriveasca cu diametrul interior al tubulaturii in care va fi coborata. Daca diferenta este prea mica, pompa se poate bloca sau se poate deteriora din cauza frecarii cu peretii tubului. Daca diferenta este prea mare, pompa nu se va raci suficient si se poate supraincalzi.
Pentru a evita aceste probleme, este recomandat sa verifici dimensiunile pompei si ale tubului inainte de achizitie si sa respecti valorile indicate in fisa tehnica a produsului.
Adancimea de imersie a pompei
Pompa submersibila trebuie sa fie complet scufundata in apa pe toata durata functionarii ei. Astfel, se asigura racirea optima a motorului si se previne functionarea in gol, care poate duce la arderea bobinajului.
Pentru a determina adancimea de imersie a pompei, trebuie sa tii cont de nivelul hidrostatic si de nivelul hidrodinamic al apei din sursa (fantana sau foraj). Nivelul hidrostatic este distanta de la suprafata apei pana la gura sursei atunci cand pompa nu functioneaza. Nivelul hidrodinamic este distanta de la gura sursei pana la suprafata apei atunci cand pompa functioneaza.
Pompa submersibila trebuie sa fie montata la o distanta de cel putin 30 cm sub nivelul hidrodinamic si la o distanta de cel putin 0.5-1 metru deasupra fundului sursei. Astfel, se evita intrarea in pompa a nisipului sau a altor impuritati care pot afecta performanta si durabilitatea ei.
Supapa de sens si plutitorul
Supapa de sens este un accesoriu care se monteaza pe racordul de refulare al pompei si care are rolul de a impiedica intoarcerea apei in sursa atunci cand pompa se opreste. Astfel, se evita golirea coloanei de refulare si se reduce timpul necesar pentru repornirea pompei.
Plutitorul este un dispozitiv care comanda pornirea si oprirea automata a pompei in functie de nivelul apei din sursa sau din rezervor. Plutitorul trebuie sa fie reglat astfel incat sa permita o cursivitate optima a ciclurilor de functionare ale pompei si sa previna functionarea in gol sau supraincarcarea ei.
Conexiunea electrica si protectia termica
Pompa submersibila trebuie sa fie conectata la o sursa de curent electric cu tensiunea si frecventa indicate in fisa tehnica a produsului. De asem
Intretinerea pompei submersibile
Pentru a prelungi durata de viata a pompei submersibile si a mentine un randament optim al acesteia, este necesar sa efectuezi o intretinere periodica. Aceasta consta in urmatoarele operatii:
Curatarea pompei de depunerile de calcar, nisip sau alte reziduuri care se pot acumula pe suprafata ei sau in interiorul ei. Acestea pot reduce capacitatea de pompare a pompei si pot provoca uzura prematura a componentelor. Curatarea se poate face cu o perie moale sau cu un jet de apa sub presiune.
Verificarea starii cablului de alimentare si a stecherului. Daca acestea prezinta deteriorari, fisuri sau coroziune, trebuie sa le inlocuiesti cu altele noi. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca priza la care este conectata pompa este sigura si protejata de umezeala.
Verificarea starii supapei de sens si a plutitorului. Daca acestea nu functioneaza corect, pot cauza probleme la pornirea sau oprirea pompei. Daca supapa de sens este blocata sau defecta, trebuie sa o curati sau sa o schimbi. Daca plutitorul este deteriorat sau reglat incorect, trebuie sa il repari sau sa il ajustezi.
Verificarea starii filtrelor si a prefiltrelor. Acestea au rolul de a impiedica intrarea particulelor mari sau a corpurilor straine in pompa. Daca acestea sunt murdare sau infundate, trebuie sa le cureti sau sa le schimbi.
Verificarea nivelului de ulei din motor. Unele pompe submersibile au un motor umplut cu ulei pentru a asigura o lubrifiere si o racire adecvate. Daca nivelul de ulei este scazut sau daca uleiul este murdar sau contaminat, trebuie sa il completezi sau sa il schimbi.
Pentru a efectua intretinerea pompei submersibile, trebuie sa respecti instructiunile producatorului si sa folosesti piese si accesorii originale. De asemenea, trebuie sa opresti alimentarea electrica a pompei inainte de orice interventie si sa respecti normele de siguranta.
Pompa submersibila este un echipament util si eficient pentru alimentarea cu apa din surse subterane. Pentru a beneficia de performanta si durabilitatea ei, este important sa cunosti tehnica a pompei submersibile si sa o intretii corespunzator. aa16f39245